top of page

Tuotekehittämisen intohimo

Kun Sallan Paja syntyi, siis todellakin putkahti maailmaan, siinä ei mietitty liiketoimintasuunitelmia, tehty laskelmia eikä pohdittu visioita, arvoja tai strategioita. Kaikki tuo oli minulle täysin vierasta sanasotkua. Minä vain tiesin osaavani todella monenlaista, olevani nopea oppimaan varsinkin kaikenlaisia käytännön hommia ja halusin tehdä. Halusin ratkoa ongelmia ja tehdä laadukkaasti sen mitä teen. Näin ympärilläni tekemättömiä paikkoja. Päässä suhisi erilaisia tuoteideoita, joita voisin kehitellä ratkaistakseni jonkin arjen pienen pulman. Hyvin pian myös asiakkaani ja kohtaamani ihmiset alkoivat kertomaan minulle tuoteideoitaan: "Salla, tarvitsisin semmoisen tai tämmöisen...". Ei niillä ideoilla aina ollut siinä vaiheessa olemassa muotoa, materiaalia, mittoja tms. mutta se ajatus oli. Ja minähän aloin ratkomaan näitä haasteita. Tajusin pian, että tuotteiden kehittäminen on todella minun juttuni! Yksi tällainen tarina sai alkunsa Paimion torilla kesällä 2011. Rouva tuli myyntipisteelleni ja alkoi kertomaan, kuinka haluaisi ostaa kattilalle lämpöpussukan, jossa ruoka pysyisi lämpimänä. Sellaisen, jonka saisi suljettua ja avattua kattaukseen. Minä pistin tämän muistiinpanovihkooni ja lupasin olla häneen yhteydessä, jos saisin sellaisen valmistettua. Voi kunpa minulla olisi tallessa lähes vuoden aikana tuosta tuotteesta tekemäni protot! Muistikuvia niistä on ja ne todella tulivat syystä hylätyiksi ;) Jostain syystä yksinkertaisen keksiminen on usein hankalaa! Ja, kun valmista tulee, sen kyllä tietää heti. Tuote sai nimekseen Kattilakätkö. Minä ja idean minulle antanut asiakas olimme molemmat lopputulokseen tyytyväisiä. Ensimmäinen valmistunut Kattilakätkö, siis noin 10 vuotta vanha, on edelleen perheemme käytössä, mutta pikkusen jo risainen kovassa käytössä olleena. Tässä kuvassa muutama muu ihan alkupään Kattilakätköistä.

Kattilakätkön malli ei ole vuosien saatossa muuttunut lainkaan. Eriste vaihtui aika nopeasti Suomessa kierrätysmateriaalista valmistettuun ja erittäin hyvin lämpöä eristävään PES-huopaan ja kankaiden tyyli on muuttunut monenkirjavista yksivärisiin. Mutta itse Kattilakätkö on juuri niin loistava tänään kuin 10 vuotta sitten! Jestas sentään... pitäisikö keväällä juhlia tämän arjen sankarituotteen kymppisynttäreitä? Onko Kattilakätkö sinulle vielä vieras tuttavuus? Ajatuksena on, että ruoat, leivonnaiset, letut, puurot... kaikki pysyvät hyvin lämpiminä pitkän aikaa. Kattila tai mikä vain astia sujautetaan pussukkaan, suu vedetään suppuun ja odotellaan vaikkapa ruokailijoita tai muiden ruokalajien valmistumista. Niin, aina ei kaikki vain valmistu samaan aikaan ;) Ja sitten, kun päästään syömään, avataan Kattilakätköä ja annetaan santsienkin pysyä kuumina kattauksessa. Kattilakätkö on kyllä kätevä käyttää, menee todella pieneen tilaan kaapissa, esim. kattilan sisään ja likaantuneena se nakataan pyykkikoneeseen. Kesällä grilliruoat usein sottaavat Kattilakätkön ainakin sisäpuolelta, mutta mikäs siinä, kun pesun jälkeen aurinko kuivaa!

Kattilakätköllä on muuten yksi ihan spesiaali ominaisuus: Se estää perheriitoja! Ja vieläpä monella tasolla! Niin on monet mummolat saaneet lahjaksi tämän huippiksen. Sinne, kun sujauttaa soppakattilan odotellessa lapsia perheineen saapuvaksi ruokapöytään, ei pääse keitto jäähtymään, jos nuoriväki on pikkuisen myöhässä ;) Ja kesällähän on usein tilanne päällä grillatessa pihvejä ulkona ja keitellessä uusia perunoita sisällä. Ne eivät millään tahdo valmistua samaan aikaan... Syyllinenhän siinä on löydettävä, jos perunat ovat vielä raakoja pihvien jo kuivuessa grilliin! Mutta kas, perunat kannattaakin keitellä ensin, laittaa Kattilakätköön ja sitten vasta nakata lihat grilliin. Ja näin säilyy sopu ja kaikki on yhtäaikaa täydellistä :) Tässä alla on pari kuvaa tällä hetkellä valmistuvista Kattilakätköistä. Värejä on 9, joita yhdistelemällä saa paljon variaatioita yksi tai kaksivärisinä. Tekstit ovat olleet alusta asti samat: Kuumat Perunat, Kuumat pöperöt, asiakkaan oma keksimä tai sitten kokonaan ilman.

Mitä kummallisimpia tekstejä olen vuosien aikana Kattilakätköihin kirjaillut. Toisinaan myös itselleni täysin vieraita kieliä. Missähän nuo kaikki mahtavat olla nyt? Toivottavasti kovassa käytössä herkkusuiden kattauksissa :) Jos sinulla on Kattilakätkö, niin nappaisitko siitä kuvan käytössä ja lähettäisit minulle? Jos sinulla on vielä päälle tarina, miten sitä käytät, niin olisi ihan huikeaa kuulla siitäkin ja jakaa näitä Kattilakätkö-tarinoita kymmeneltä vuodelta vaikkapa Sallan Pajan Facebook-sivulla :) Kiitos sinulle kuvasta ja/tai tarinasta jo etukäteen! Niin ja iso kiitos myös blogieni lukemisesta! Terkuin Salla P.S. Jos sinulta puuttuu vielä Kattilakätkö tai tarvitset niitä lisää (meillä kotona on käytössä kolme ja on kyllä kätevää), niin verkkokaupasta löytyy :)


64 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Yorumlar


bottom of page