top of page

Lahjan antamisen tuska ja ilo

Nyt se aika on tässä jälleen alkamassa, jolloin lahjoja annetaan vuodessa eniten. On aivan selvää, että tuska nousee pelkästä ajatuksesta, jos ei ole yhtään ideaa, kun niitä pitäisi olla! Paniikkihankinnat markettien käytäville rakennetuista massaesillepanoista eivät ehkä useinkaan ole niitä toivotuimpia saati persoonallisimpia ratkaisuja. Joululahjoissa on ainakin osittain onneksi se tilanne, ettei itse tarvitse olla paikan päällä sitä avattaessa, vaan lahjansaaja on jonkin toisen kuusen äärellä. Mutta nyt lähestyvä isänpäivä onkin ihan toinen juttu. Silloin pyritään pääsemään isän luokse, halaamaan ja viemään se lahja. Isät sanovat, ettei mitään tarvitse tuoda. Silti, ilman loistoideaa ja lahjan viemisen pakkoa, jotain on kiva viedä ❤ Itse olen ehdottomasti lahjanantaja tyyppiä. Mutta minullakaan ei aina ole sitä timanttista ideaa ja tiedän tuskan, kun olen ojentamassa jotain mitään sanomatonta. Se ei todennäköisesti ole hajutonta ja mautonta, ei edes väritöntä. Enkä väheksy lainkaan lahjana erilaisia herkkuja ja kukkia, jos nyt niin ajattelit. Annan niitä itsekin ja olen niitä saanut - yhtälaisella onnistumisella ja epäonnistumisella. Toki epäonnistuminen on tässä melko vahva sana, mutta onnistumisella tarkoitan sellaista molemminpuolista onnen tunnetta, mikä tulee, kun osuu & uppoaa! Sillä ei lahjan kohdalla olekaan usein merkitystä, mitä se itsessään on, vaan sillä ajatuksella. Ja aina se ajatus ei vain löydy, ei edes kaivamalla.

Paras lahja antaa jännitystä sekä lahjan antajalle, että saajalle

Parhaita lahjan antamisen hetkiä ovat ne, kun lahja aiheuttaa tunteen purkauksen. Toisinaan se voi olla liikutusta onnesta, tunnetta välittämisestä ja huomaavaisuudesta tai pirskahtelevaa iloa ja naurua. Antajana tiedät lahjassa olevan ajatusta ja sillä hetkellä, kun lahja on saajansa edessä, hän ymmärtää saman. Tämä lahja voi olla ihan mitä tahansa, kunhan se on juuri oikea näiden kahden ihmisen välillä. Lahjat ovat siitä ongelmallisia, että niissä on vahvaa ajatusta siitä, että niistä pitäisi tykätä. Siis myös silloin, kun ajatus ei oikein mennyt maaliin tai ajatusta ei ole edes ollut. Me kaikki tiedämme tämän ja silti on vaikea myöntää, että toisinaan lahjat ovat täysin huteja. Tällöin olisi vähintään ekoteko laittaa lahja kiertoon. Voisiko kulttuurimme olla sellainen, että lahjansaaja voisi kertoa asiasta sen antajalle ja tarjota sitä vaikkapa takaisin? Josko juuri se juttu onkin ollut lahjanantajan mieleen? Tai sitten laittaa kiertoon lahjoituksena tai myyden. Mistä tulikin mieleen takavuosilta hauska hetki, kun joku oli ilmeisesti saanut Sallan Pajan Tulilehden lahjaksi ja se oli ollut saajalle tarpeeton. Hän oli laittanut sen nettiin myyntiin... noin tuplahinnalla verrattuna tähän Kuramuijaan 😉 Monen monta tarinaa olen vuosien varrella onneksi saanut kuulla myös siitä, miten valmistamani lahjatuotteet ovat olleet täydellisiä ja ovat todella saaneet aikaan pirskahtelevan ihastuksen tunteen. Toisinaan niissä on ollut tekstein kekseliäitä ja huumoripitoisia juttuja ja toisinaan itse tuote on ollut juuri se juttu. Parhaita lahjoja ovat lahjat todelliseen tarpeeseen. Kun huomaat ystäväsi kokkaavan täysin risoilla patakintailla tai virittävän mökillä kaffepannun päälle pyyheliinaa jäähtymisen esteeksi, on seuraavalla kerralla tuliaisena aivan täydellistä uudet, ehkä maailman parhaat, kokkaajan kintaat tai perinteinen pannumyssy.

Persoonallisella tekstillä saa viimeisteltyä tuotteen täydelliseksi lahjaksi.

Tässä yllä yksi esimerkki todennäköisesti lahjaksi valmistamastani Pannumyssystä. Tarinaa tämän "Möläytyksen" takaa en tiedä, mutta se ei voi olla kuin jotain hauskaa! Idearikkaana kädentaitoyrittäjänä pyrin kovasti luomaan Sallan Pajan valikoimaan tuotteita, jotka ratkaisisivat juuri sinunkin lahjanantamisen ongelmia. Aina en tietenkään voi onnistua. Itse antaisin sinulle pari vinkkiä lahja-asioihin. 1. Pyri olla ostamatta sellaista, minkä uskot lähtökohtaisesti olevan turhaa ja josta et itsekään pitäisi. 2. Aina voit myös sanoa lahjansaajalle (näyttelee hän sitten tyytyväistä tai on sitä aidosti): "Hei, jos et jostain syystä pidäkään antamastani lahjasta ja haluat siitä eroon, niin muista minua ja tarjoa ensin minulle." Jos siis on kyse sellaisesta jutusta, jolle sinulla itselläsi olisi myös käyttöä. Madalla hänen kynnystään pistää lahja kiertoon, jos se ei miellytä tai käy joskus tarpeettomaksi! Jos juuri sinä löydät isälle tai isoisälle sopivan lahjan verkkokaupastani, niin nyt kannattaa olla jo hiukan nopea, jotta ehdin sen kenties valmistaa ja pakata sinulle matkaan heti alkuviikosta. Jouluun onkin vielä hyvin aikaa, mutta toki suosittelen sinulle jo ainakin ajatuksen herättelyä myös sinne, vaikkapa juuri verkkokauppaani selaten ja miettien, millaisin tekstein valmistamani käyttötekstiilit olisivat niitä huippuja lahjoja läheisillesi. Lahjaideaterveisin ja raikkaan syksyistä loppuviikkoa sinulle toivotellen Kuramuija-Salla P.S. Käythän tilaamassa Sallan Pajan uutiskirjeen kotisivuilta sallanpaja.fi. Kirjoittelen silloin tällöin uutiskirjeisiin myös lahjavinkkejä avuksi sinulle niihin hetkiin, kun niitä on vähemmän omassa päässä ☺️

57 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page