top of page

Käsiä kuraan ja euroja exceliin

Kun astuin ensi kertaa nykyiselle valimolleni, Kuramuijan paratiisiin, tiesin paikan olevan loistava työskentelylleni. Suunnilleen toinen ajatus oli: "Täällä olisi mahtavaa pitää betonipajoja!" Mutta olin syvällisen harkinnan jälkeen jokunen vuosi aiemmin päättänyt, että pajojen järjestäminen saa olla. Siitäkin huolimatta, että niiden pitäminen oli aivan ihanaa. Takavuosina erilaiset kädentaitopajat olivat yksi iso osa Sallan Pajan kokonaisuutta. Nimenomaan kokonaisuutta! Erilaisia suuntia pienessä, yhden naisen yrityksessä oli niin paljon, ettei yrittäjä itsekään tiennyt, mikä olisi varsinainen pääjuttu. Nyt betonipaja-ajatus on kuitenkin tekeytynyt aivonystyröissä reilun vuoden ja sitä on myös asiakkaiden suunnalta hiukan "tönitty" eteenpäin. Kuramuija on avaamassa paratiisinsa ovea asiakasryhmille. Konsepti on hioutunut paljonkin tässä useamman vuoden pajatauon aikana ja tahto kokeilla uutta tulemista on kova.

Suurimpia ratkaistavia asioita pajailtasetissä ei suinkaan ole ollut valmistettavat tuotteet, illan kulku, materiaalit ynnä muut käytännön jutut, vaan raivorehellisesti niiden järjestämisen kannattavuus eli käteen jäävä raha! Kylmää totuutta superkivojen iltojen takana. Tehdessäni päätöstä jättää pajaillat pois yritykseni repertuaarista (samalla jäi paljon muutakin) olin tehnyt pohjalle paljon työtä laskentataulukoiden ja viimeisten vuosien kirjanpitojen tutkimisen äärellä. Totuus oli karmeaa! Se yhtälö, että teki kivoja työjuttuja - ympäri vuoden - seitsemän päivää viikossa, vain muutamia poikkeuksia lukuunottamatta - aamusta iltaan ja VUODEN tulos, eli toiminimiyrittäjän palkka, oli alle 5000 €, ei oikein vastannut tarkoitusta yrittämisestä. Tämä oli totta vuonna 2017. Samainen vuosi oli kuitenkin täynnä iloa, onnistumisen kokemuksia, uuden luontia, luovuutta ja onnellisia hetkiä. Se oli jotain sellaista riemun pyörremyrskyä, että se todella kannatti kokea. Mutta vajaa 5000 € yrityksen jatkokehittämiseen ja yrittäjän vuosipalkkaan on liian vähän. Se on kylmä tosiasia! Suurissa pohdinnoissani tein oikeita päätöksiä leikellessäni silmät verta vuotaen rakkaita rönsyjä pois yritystoiminnastani pajat yhtenä oksana. Sallan Paja on edelleen olemassa, liikevaihto on yli tuplaantunut ja tulos onneksi kerrottu vielä isommalla numerolla kuin liikevaihto. Luulenpa, että myös laskutaitoni on kehittynyt viimevuosina itseluottamukseni ja monien yrittämiseen liittyvien taitojen lisäksi. Näillä eväillä uskallan nyt siis "kaivaa naftaliinista" esiin betonipajailusetin uudesti syntyneessä muodossaan.

Mitäkö sitten ainakin muuttuu? Ennen: Kurailuhommat tehtiin ulkona (usein sadesäässä), jolloin päivät kuluivat telttoja ja katoksia pystytellessä ja tavaroita varastoista kaivaessa, vesiä kantaessa... Nyt: Katto on betonista! Työkalut ja tarpeet ovat valmiiksi paikoillaan. Riittää, kun rytmittää oman tuotannon pajailtaan sopivaksi, siivoaa tilaa pajailijoille ja varmistaa materiaalien riittävyyden Ennen: Pajailtoihin sisältyi kahvihetki suolaisen ja makean leivonnaisen kera, jotka leivoin aina itse. Kahvit keittelin valmiiksi, katoin pöydän ja kauniilla säällä saatoin kantaa tarjoilut koreissa ulos. Nyt: Betonipaja on edelleen kaksi iltaan viikon välein, mutta ilman tarjoilua. Valimolla ei ole siihen edes paikkaa ja todellakin... aikamoinen homma kaikkineen! Ennen: Valmistettavien tuotevaihtoehtojen määrä oli todella iso Nyt: Edelleen on erilaisia vaihtoehtoja, mutta harkitummin. Edelleen voi mukanaan tuoda myös omia muotteja, joihin valaa betonijuttuja. Ennen: Kuramuija valmisteli pajaa vähintään yhden koko päivän, usein kävi leipomustarveostoksilla ja leipoi jo edeltävänä päivänä. Pajan jälkeen siivoamiseen meni noin pari tuntia tiskeineen kaikkineen. Nyt: Suunnitelmissa on valmistautua pari tuntia ennen pajaa, pajan jälkeen olla suunnilleen heti valmis lähtemään kotiin ja iltojen välissä käyttää siirtelyihin yms. noin tunti. Ennen: Puolivuosittain julkaisin pajakalenterin, markkinoin sitä, otin vastaan ilmoittautumisia, rahastin paikan päällä ja otin tappiokseni ne, jotka eivät saapuneetkaan paikalle. Nyt: Tarjoan pajasettiä yhdellä hinnalla porukalle, joka kerää itse itsensä. Se voi olla esim. työ- tai kaveriporukka. Henkilömäärällä on vain maksimi. Olen todella innoissani tästä! Ihan ensin settiä pitää kuitenkin testata. Pitää esimerkiksi ihmetellä, onko aikomani maksimi henkilömäärä sopiva, kokeilla työpöytien sijoittelua, saada testiasiakkailta mielipidettä yksityiskohtiin ja ottaa aikaa ajankulusta. Nyt haussa on testiryhmä, johon voi ilmoittautua "yksittäin". Tarjoan testisetin normaalia edullisemmalla hinnalla, koska illoissa yhdessä hiotaan konseptista timanttia :) Olisitko sinä innokas testikurailija? Ajankohdat: to 24.3. ja to 31.3. klo 18 alkaen (ekana iltana valetaan ja tokana tehdään työt valmiiksi) Hinta: 49 € / hlö (laskutetaan etukäteen) Paikka: Kuramuijan paratiisi, Kauppilantie 47, Paimio Illoissa voi valmistaa mm: yhden Tulilehden, betonivateja, seinäkoristeita / pannunalusia Mukaan otettavat varusteet: napakat kumihanskat (ns. siivouskäsineet), kuulosuojaimet, ffp-hengityssuojain Mukaan pääsee 15 nopeinta! Ilmoittautua voit sähköpostilla, soittamalla tai vaikka whatsappilla (salla@sallanpaja.fi, 0408367118) Hyppää sinäkin kädet edellä kuraan ja tule kehittämään uutta betonipajasettiä ja nauttimaan tunteesta, kun olet siellä...kurassa :) Kuraterkuin Salla P.S. Käy lukemassa myös Kuramuijan tarinoita-blogista muistoja menneiltä betonipajoilta :)


238 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page